Ból gardła może zwiastować różne choroby na tle wirusowym lub bakteryjnym, lecz zanim rozpoczniemy leczenie farmakologiczne, warto wypróbować kilka domowych sposobów. Jednak jeśli ból gardła nie ustępuje, nie wolno zwlekać zbyt długo i udać się do lekarza. Jak wyleczyć gardło w warunkach domowych?
Woda z solą najpopularniejszą metodą na ból gardła.
Wystarczy wymieszać łyżeczkę soli w szklance ciepłej wody i płukać roztworem gardło, pamiętając przy tym, że woda nie może być za gorąca. Ten sposób sprawdzi się w przypadku swędzącego i drapiącego gardła. Sól ma działanie antybakteryjne, dlatego może być stosowana jako środek dezynfekujący. Płukankę przy użyciu wody z solą należy wykonywać kilka razy dziennie.
Płukanka z szałwii i innych ziół na bolące gardło.
Szałwię, maliny i kwiat rumianku zalać wrzątkiem i parzyć przez około 15 min. Gotową mieszkankę należy ostudzić i płukać jamę ustną i gardło kilka razy dziennie. Napar z szałwii jest doskonałym lekiem przeciwzapalnym i odkażającym, dlatego jest polecany na ból gardła, przy anginie oraz chrypce. Najlepiej płukać naparem gardło należy płukać co 3 godziny. Dużą ulgę przynosi również płukanie gardła naparem z kory dębu.
Sok z czerwonego buraka znany od dawna jako lek na gardło.
Sok z buraka czerwonego nie od dziś znany jest jako lek na bolące gardło. Działa wykrztuśnie, grzybobójczo oraz wzmacnia odporność i łagodzi ból gardła. W szklance świeżego soku z buraków należy rozpuścić jedną łyżkę stołową octu winnego lub jabłkowego. Gardło należy płukać nawet 6- 10 razy dziennie.
Syrop z cebuli nie tylko na kaszel, ale i na ból gardła.
Znany i ceniony syrop z cebuli kojarzy się z lekarstwem na kaszel, jednak może też pomóc na bolące gardło. Wystarczy jedną cebulę zetrzeć na tarce i odcisnąć dokładnie sok. Do powstałego soku warto dodać miód i cytrynę. Gotowy syrop należy pić po 2 łyżeczki od 4 do 6 razy dziennie. Syrop z cebuli wykazuje silne właściwości bakteriobójcze dzięki zawartości związków siarki, przede wszystkim allicyny, która wydzielana jest po rozdrobnieniu mięsistych elementów cebuli. To właśnie o allicynie mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem. Podobne właściwości wykazuje czosnek. Syrop z cebuli sprawdzi się przede wszystkim w infekcjach bakteryjnych, skracając czas ich trwania i zmniejszając ból gardła wywołany zakażeniem. Jest pomocny także w leczeniu anginy i zapalenia zatok.
Napoje z miodem skutecznie łagodzą ból gardła.
Miód hamuje rozwój bakterii, wirusów, grzybów i ma właściwości łagodzące, dlatego jest polecany na ból gardła. Można go dodawać do wody, herbaty, naparu z lipy lub wziąć łyżeczkę miodu do ust i czekać, aż się rozpuści. W czasie infekcji gardła bardzo ważne jest picie dużej ilości płynów, dlatego warto pić dużo wody właśnie z miodem, imbirem i cytryną. Trzeba jednak mieć na uwadze, aby nie rozpuszczać miodu w gorącej wodzie, ponieważ wtedy traci on swoje lecznicze właściwości.