Rokitnik to nie tylko krzew ozdobny, którego można spotkać np. u wybrzeży Bałtyku. Dzięki dużej zawartości witamin jest także wykorzystywany na wiele sposobów- w kuchni, medycynie oraz w branży spożywczej. W owocach rokitnika znajduje się ponad 200 cennych substancji, dlatego pomaga w wielu dolegliwościach.
Bomba witaminowa dla każdego organizmu.
Rokitnik to źródło witaminy C, A, E, B1, B2 oraz witaminy B6, zatem roślina ta wpływa na podniesienie odporności, poprawia pracę mózgu, przeciwdziała tworzeniu się komórek nowotworowych, a także zwalcza wolne rodniki. Krótko mówiąc, wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, dlatego obecnie stosowanie rokitnika wraca do łask. Rokitnik to cenne źródło kwasu omega- 7, czyli antyutleniacza wspierającego naturalną odporność organizmu. Zawiera również żelazo, bor, mangan oraz z nienasycone kwasy tłuszczowe: olejowy, linolowy, izolinowy oraz linolenowy. Ponadto działa antyoksydacyjnie, przeciwrakowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Zewnętrznie wzmacnia włosy, sprawia, że są lśniące i nawilżone.
Dla kogo szczególnie zalecany jest rokitnik?
Rokitnik zawiera ponad 200 cennych dla zdrowia substancji, dlatego jest polecany w różnych dolegliwościach. Wywar z liści ma działanie łagodzące i przyspiesza procesy trawienne, lecz należy go unikać w przypadku skłonności do biegunki oraz przy wszelkiego rodzaju stanach zapalnych trzustki, wątroby i przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Poza tym rokitnik świetnie regeneruje skórę i jest pomocny przy odparzeniach, odmrożeniach i innych uszkodzeniach skóry np. przy skaleczeniach i bliznach. Bóle i dolegliwości związane z chorobami reumatycznymi pomoże złagodzić wywar z owoców i liści rokitnika. Owoce rokitnika są używane jako środek odkażający i wspomagający gojenie się ran.
Ponadto, rokitnik jest dobrym środkiem w okresach spadku odporności oraz jest skuteczny w leczeniu bólu gardła. Sok z rokitnika z miodem jest z powodzeniem stosowany na suchy kaszel, a olej z rokitnika z dodatkiem olejku rozmarynowego albo eukaliptusowego używa się do nacierania klatki piersiowej i pleców. Osoby zmagające się z brakiem apetytu, spowodowanym ciężkimi chorobami, mogą stosować sok z rokitnika na poprawę apetytu.
Co warto wiedzieć o owocach rokitnika?
Owoce rokitnika są cierpkie, kwaskowate o kulistym, owalnym lub jajowatym kształcie i jasnopomarańczowym kolorze. Bardziej niż do jedzenia na surowo, nadają się na rozmaite przetwory- soki, dżemy, konfitury, nalewki. Warto wiedzieć, że zawarta w nich witamina C podczas gotowania owoców nie ulega rozkładowi. Jest to możliwe, ponieważ w przeciwieństwie do większości owoców czy warzyw, rokitnik nie zawiera enzymu askorbinazy, który przyspiesza utlenianie witaminy C w cieple. Dzięki temu witamina odporna jest nawet na długą obróbkę termiczną. Można więc śmiało gotować, piec, prażyć, dodając dla poprawy smaku jabłka, gruszki lub dziką różę.